BESTWAY AGRO & PLANTATION - Fertigasi, Cili Fertigasi, Tanaman Fertigasi, Baja AB
TANAMAN CILI, TIMUN FERTIGASI, Kegunaan, Cili Merah, Jenis, Bioteknologi, Tanaman, Sayur, Kebun, Pertanian, Benih, Sayuran, Kaedah, Pokok, Hidroponik, Pasaran, Halia, Pengeluaran, Ladang, Penghasilan, Penyelidikan, fertigasi cili, tanaman fertigasi, pertanian fertigasi, penanaman fertigasi, fertigasi sistem, kursus fertigasi, baja fertigasi, fertigation, projek cili fertigasi, cili padi fertigasi, my fertigasi, penanaman cili padi, tanaman cili padi, tanaman cili api, fertigasi rock melon

Pengganti DRIPPER


Apa kegunaan dripper? Berapa harga satu dripper? Hmmm....Ada yang jual dgn harga 8 sen dan ada yang jual sehingga harga RM2.00, siap ikut pressure lagi (2 Liter per minit). Ada local dan ada yang di import (negara Australia atau ISRAEL). Utk maklumat anda semua, harga satu dripper dari salah satu kilang di Perak hanyalah 3 sen sahaja, tetapi sudah melalui beberapa 'tangan' yang nak ambil untung.

Pada pendapat saya, dripper hanya berfungsi sebagai mengalirkan titisan air dari microtube sahaja dan supaya hujung microtube tidak tersumbat dengan media seperti sekam bakar atau cocopeat. Dan jika tidak diguna, boleh menutup hujung microtube dengan dripper supaya air tidak keluar.
NAK LAGI MURAH DAN JIMAT, potong polypipe/tubing (saiz 16mm/20mm) TERPAKAI, dengan salah satu hujungnya di potong menyerong supaya hujung tajam dan mudah dicucuk ke dalam media (sekam/cocopeat). buat lubang kecil di hujung lagi satu(dengan penebuk lubang microtube) supaya microtube mudah dicucuk. Ianya berfugsi seperti dripper, mengalirkan titisan air dan memegang microtube supaya tidak bergerak. Jika tak nak guna, BAKAR hujung microtube supaya air tidak dapat mengalir, dan bila nak guna semula, potong kembali hujung yang sudah dibakar. Atau nak mudah, pindah aje ke microtube ke polybag yang berdekatan, tanpa perlu dibakar hujungnya.(Hanya kedudukan sementara SAHAJA).
2 comments:

salam bro blh upload pic yg awk modified tu..maksud sy dripper...

azlan- 012277132


Post a Comment

SEMBANG FERTIGASI DAN INSTAFOREX BERSAMA DINDA.

SEMBANG FERTIGASI BERSAMA SAYA.

FOLLOWERS

RUANGAN IKLAN.

RUANGAN IKLAN.
(ruang iklan untuk disewa boleh hubungi kami untuk dptkan tawaran harga)

AL-QURAN ONLINE

Quran Explorer - Interactive Audio Recitations & Translations

BLOG RAKAN TANI.


RECENT POSTS

RECENT COMMENTS